Stærkt comeback sikrede Esbjerg sejren i lokalopgør 12. oktober 2018

Esbjerg Energy – SønderjyskE 4–3 (0-1, 1-1, 2-1, 1-0) OT

Esbjerg var tidligt i kampen presset helt i bund og tilmed nede med 1-3 først i tredje periode. Alligevel lykkedes det for vestjyderne at hente to points fredag aften, da man med en udligning godt et minut før tid fik tvunget kampen ud i overtid. I overtiden var der envejstrafik ned mod SønderjyskEs mål i 4:51, inden Mark Derlago scorede til 4-3 og blev matchvinder.

Fredag aften i Esbjerg var det blevet tid til sæsonens første lokalopgør mod SønderjyskE, der kom ind til kampen med en frisk og fornem udesejr over Rungsted i bagagen.

Begge mandskaber har haft en hel uges kamppause siden man senest var i aktion. Mens SønderjyskE altså ude slog ligaens førerhold fra Rungsted, så hev Esbjerg en særdeles sikker sejr hjem på hele 6-0 i egen hule mod Odense.

Så det skulle blive interessant at se, hvem der ville slå mest kapital af den senest tankede selvtillid og hvem der ville drage mest nytte af kamppausen.

Esbjerg kunne med en sejr i ordinær tid bringe sig á point med sønderjyderne, men måtte i bestræbelserne på at hente sejren klare sig uden Christian Wejse, Oliver Jessen og Andreas Grundtvig, mens man hos gæsterne savnede Ronnie Brobak og Daniel Madsen.

Målmandsduellen stod mellem Mathias Seldrup og Patrick Galbraith.

Forud for kampen blev Sune Hjulmand hyldet for 600 kampe i den gule Esbjerg-trøje.

Sønderjysk føringsmål og total dominans i første periode

Gæsterne fik tidligt chancen i power play, da Jannik Christensen efter tre minutters spil måtte til afkøling for en høj stav.

Esbjerg stod dog umiddelbart godt i box play og fik forsvaret sig glimrende. Vestjyderne klarede da også frisag, men netop som Christensen atter entrerede isen, blev vestjyderne ramt af en ny udvisning.

Det var denne gang den svenske back, Victor Björkung, der måtte gå den tunge gang og indkasserer to minutter for en cross-checking.

I forbindelse med den anden udvisning fik sønderjyderne bidt sig godt fast i værternes zone og pressede nu massivt på for en sønderjysk føring. Men Seldrup var på sin plads i Esbjerg-målet, når det for alvor brændte på.

Gæsterne fik med det solide overtag i overtalsspillet grundlagt et stærkt momentum, som man formåede at bygge videre på gennem resten af perioden, som man dominerede langt hen af vejen.

Den største målchance indenfor de første 12 minutter stod der dog Esbjerg på, da Sune Hjulmand blev sat perfekt op til afslutning midt for gæsternes mål. Men desværre for vestjyderne, så brændte 600-kamps jubilaren. Bortset fra dette forsøg, for evnede sønderjyderne dygtigt at holde Esbjerg på afstand.

Vurderet ud fra spil og chancer må det siges, at en sønderjysk scoring hang i luften og den kom da også i det 16. minut, om end det var en lidt besynderlig en af slagsen. Rasmus Lyø tog chancen fra distancen og sendte et umiddelbart ufarligt forsøg på mål. Men Seldrup halvklarede kun for Esbjerg og pucken så umiddelbart ud til at dumpe ned bag ham og ind i målet. 0-1 og det var bestemt ikke ufortjent.

Der blev ikke scoret yderligere i de indledende 20 minutter og SønderjyskE kunne altså tage føringen med ud til den første periodepause – i øvrigt efter at have vundet skudstatistikken i første periode med hele 5-17!

Esbjerg med fodfæste i jævnbyrdig anden periode

I anden periodes første minutter fortsatte SønderjyskE umiddelbart hvor de havde sluppet i første. Man kørte godt på og fik i længere perioder presset værterne tilbage på banen. Det blev da også til et giftigt forsøg fra Matt Prapavessis, der fra distancen fik sendt en afslutning på overliggeren.

Efter fire minutters spil rørte Esbjerg dog på sig. Man fik slået sønderjydernes opspil i stykker og Max French blev sendt af sted i et break away. Men tæt under mål var det gæsternes keeper Patrick Galbraith, der fik trukket sig sejrrigt ud af den duel. Fortsat 0-1.

Esbjergs første power play-mulighed indtraf efter små fem minutters spil, da Phil Marinaccio fik hægtet en Esbjerg-spiller og derfor måtte til afkøring for en hooking. Esbjergs power play var dog helt og aldeles harmløst og værterne fik ikke spillet sig frem til nævneværdige muligheder.

Anderledes skarpe var Esbjerg efter 12 minutter, da man igen havde held med at bryde gæsternes opspil relativt langt oppe på banen. Efter en hurtig omstilling fik Mark Derlago og Max French kombineret sig gennem en haltende sønderjysk defensiv, inden Marc Hagel sendte pucken det sidste stykke ind over stregen til 1-1. Fornemt kombinationsspil af Esbjerg.

Efter udligningen vandt Esbjerg for alvor fodfæste og man satte sig nu på begivenhederne. Gæsterne blev sendt i defensiven, mens Esbjerg kom frem til flere gode muligheder i de efterfølgende minutter.

Det var dog alligevel SønderjyskE der tegnede sig for periodens sidste scoring, da man 33 sekunder før pausen igen bragte sig foran. Fra en næsten umulig vinkel lykkedes det her for Daniel Galbraith at score til 1-2, da han med en baghåndsafslutning fik sendt pucken op i nettaget bag Seldrup. En scoring der næsten ikke burde kunne lade sig gøre. SønderjyskE var dermed fortsat i teten, som man gik ud til den anden periodepause.

Steffen Frank i fokus, da Esbjerg satte slutspurten ind

En tidlig Esbjerg-udvisning kostede dyrt fra starten af tredje periode, hvor Steffen Frank fik sidste stav på pucken og øgede til 1-3, mens Jannik Christensen igen havde taget plads i straffeboksen. Vigtig scoring af den rutinerede forward og mange troede måske, at kampen nu var lukket.

Men Esbjerg ville det anderledes. Vestjyderne har ganske vist tidligt på sæsonen savnet effektivitet i overtalsspillet, men fredag aften kom der pludseligt gang i det vestjyske power play-spil.

Efter syv minutters spil blev det således 2-3, da Colin Vock blot behøvede 18 sekunders power play, før han med en fremragende styring havde halveret den sønderjyske føring efter oplæg af Max French.

To minutter senere var Esbjergs Eetu-Ville Arkiomaa kun få centimeter fra at udligne med baghånden, da han blev sendt af sted af Sune Hjulmand og skar ind foran gæsternes mål og fik afsluttet. Men pucken strøg lige forbi mål og der stod fortsat 2-3 på tavlen.

Med mindre end tre minutter tilbage af tredje periode kom Steffen Frank igen i fokus, denne gang knapt så positivt som først i perioden, da han tog en helt igennem tåbelig og selvisk udvisning, ved at tildele Felix Scheel en åbenlys og unødvendig irritations-slashing i midtzonen.

Esbjerg kredsede nu om gæsternes mål og med 40 sekunder tilbage af udvisningen trak Mark Pederson keeper Seldrup ud til fordel for en ekstra markspiller og spillede dermed seks mod fire. En satsning der skulle vise sig at give pote kun tre sekunder før udvisningens udløb.

Felix Scheel havde her taget opstilling bag gæsternes mål og fandt med en hurtig pasning Max French lavt i slottet, hvorfra han resolut eksekverede og sikkert sendte pucken ind under Galbraith til 3-3.

Envejstrafik i ensidig overtidsperiode

Kampen skulle dermed afgøres i overtid og denne sad Esbjerg fuldstændigt på. Vestjydernes var nu klart ovenpå og var næsten konstant i puckbesiddelse.

Hjemmeholdets store pres kastede en udvisning af sig til SønderjyskEs Anders Førster efter godt to minutter og Esbjergs overtag blev kun størres i fire mod tre-spillet.

Det var dog alligevel i spil tre mod tre afgørelsen faldt, da Mark Derlago blev matchvinder blot ni sekunder før slutsignalet. Anders Krogsgaard og Max French stod her for forarbejdet.

Stærkt comeback af Esbjerg, der tidligt i tredje periode synes langt væk fra en sejr. Men man fik tanket vigtig selvtillid forud for næste kamp mod Odense og ligger nu placeret side om side med SønderjyskE i tabellen.