Special teams i fokus da Esbjerg genetablerede føringen mod SønderjyskE 7. marts 2017

Special teams i fokus da Esbjerg genetablerede føringen mod SønderjyskE

Esbjerg Energy – SønderjyskE 4–1 (2-1, 1-0, 1-0)

Esbjerg overvandt et sønderjysk stormvejr tidligt i kampen og formåede at kæmpe sig tilbage efter at have måttet indkassere et tidligt mål imod sig. En undertalsscoring af Phillip Bruggisser midt i første periode viste sig vital for vestjyderne, som herefter ikke kiggede sig tilbage. Henriksen imponerende igen i Esbjergs mål, med en redningsprocent på den gode side af 97.

Efter to forrygende tætte kvartfinalekampe mellem lokalrivalerne Esbjerg og SønderjyskE var stillingen 1-1 i serien, da de to hold atter tørnede sammen tirsdag aften i Granly Hockey Arena, hvor der på forhånd var lagt op til endnu en tæt og spændende kamp.

Esbjerg kom bedst ud af det første opgør hjemme, mens sønderjyderne med en stærk afslutning sikrede sig sejren søndag aften i SE Arena.

Der var ikke mange ændringer på holdkortene sammenlignet med søndagens match. SønderjyskE var tirsdag uden Marc Sørensen, mens Esbjerg igen måtte undvære Jannik Christensen. Vestjyderne havde til gengæld Anders Koch tilbage, efter at den unge back sad over i søndags.

På målmandsposterne var der genvalg til både Nicolaj Henriksen og Joni Myllykoski.

Forud for kampen blev Esbjers kaptajn Brock Nixon kåret til TISSOT månedens spiller i Metal Ligaen.

SønderjyskE bedst fra start, Esbjerg med comeback

Esbjerg virkede i første periodes indledning til tider overmatchede af et veloplagt og sultent SønderjyskE-mandskab, som pressede hjemmeholdet langt tilbage i egen zone. Man noterede sig da også hele fem afslutninger til gæsterne, før Esbjerg første gang nærmede sig sønderjydernes mål.

Gæsternes Greg Gibson tegnede sig for gæsternes bedste mulighed tidligt i kampen, da han tæt under mål fik sat bladet på en tværpasning og dermed med lidt held kunne have bragt gæsterne i front. Men Henriksen var atter en vigtig brik for vestjyderne, som havde det svært på dette tidspunkt i perioden.

Derfor var det bestemt heller ikke ufortjent, at det var SønderjyskE der bragte sig foran med 0-1 efter seks minutters spil. Arkitekten bag målet var en ihærdig og utrættelig Thomas Spelling, som optimistisk jagtede en puck op langs banden. Spelling havde held med sit forehavende og fik fisket pucken til sig, hvorefter han via Grag Gibson, fandt en helt fri Danny Hobbs, som let kunne slå pucken ind i det halvtomme mål. Stor begejstring blandt de medrejsende supportere bag Henriksens mål.

Esbjerg var i forvejen pressede, da man efter otte minutters spil rendte ind i kampens første udvisning. Niklas Andersen blev udvist for en slashing i offensiv zone og de fleste forventede formentligt et sønderjysk stormløb mod Esbjergs mål.

Brock Nixon ville det dog anderledes, da han blot ca. 20 sekunder inde i gæsternes power play slap af sted i et break away. Nixon blev generet bagfra, dommeren signalerede afventende udvisning – men Nixon fik afsluttet og en fremstormende Phillip Bruggisser slog returen ind bag Myllykoski til 1-1. Esbjerg havde været i undertal i 27 sekunder og der ventede således godt 1½ minuts undertalsspil. Her kom gæsterne dog ikke frem til de store muligheder.

Udligningen var et boost for Esbjerg, som nu spillede både hurtigere og med langt mere fysik. Efter 10 minutter fik Søren Nielsen gjort opmærksom på sig selv med et karakteristisk soloridt op af banen og Niklas Andersen og Kodie Curran fulgte op med et par hurtige forsøg. Nu var det pludseligt værterne der havde momentum.

Efter et kvarters spil kastede dette momentum endnu en scoring af sig til Esbjerg, da Tyler Fiddler sendte en afslutning på mål, som Myllykoski ikke kunne kontrollere. Ryan Martindale var stødt med frem og fik i to omgange passeret den finske keeper til en vestjysk føring på 2-1. Der blev ikke scoret yderligere i perioden og Esbjerg kunne, efter en halvskidt start, tage en etmålsføring med ud til pausen.

Forskel i special teams afgørende

Gæsterne fik tidligt i anden periode en chance i power play, da Jeppe Vinther måtte indkassere en udvisning for holding i egen zone. I overtalssituationen der fulgte var Derek Damon få centimeter fra at få styret en puck i mål, men det glimrende forsøg gik lige forbi.

Esbjerg formåede dog også endnu en gang at få tilspillet sig en stor mulighed i undertal, da Tyler Fiddler fik sat Brock Nixon op til afslutning efter en elegant pasning. Netop som Esbjerg igen blev fuldtallige, var Nixon og Fiddler atter på spil for Esbjerg, denne gang dog med omvendt fortegn, da Nixon var i oplæggerens rolle.

Mads Lund måtte til afkøling for en interference efter syv minutters spil, da han i midtzonen slog staven ud af hånden på en Esbjerg-spiller. Esbjerg fortsatte her de gode takter i power play, da man bragte sig foran med 3-1 ved Tyler Fiddler, der med trafik foran mål, fik sendt en lumsk afslutning ind under Myllykoski til vestjysk tomålsføring.

I periodens anden halvdel fik gæsterne hele tre overtalsmuligheder, uden at man formåede at få nogen af dem omsat til scoring. Man kom ganske vist frem til en del halve chancer, men Esbjerg viste generelt stor offervilje og vestjydernes box play udstrålede selvtillid.

Esbjerg i kontrol i udramatisk tredje periode

Det var relativt småt med højdepunkter i en udramatisk tredje periode, hvor Esbjerg havde en tomålsføring at forsvare, mens det var begrænset hvad SønderjyskE kom frem til i modsatte ende.

Et enkelt højdepunkt blev det dog til efter fem minutters spil, da Kodie Curran med en sukkerbal over en halv banelængde fik sendt Jordan Knackstedt af sted i et break away. Her svigtede den målfarlige canadier ikke, da han efter et hurtigt træk sikkert fik passeret Myllykoski til 4-1. Kynisk af Knackstedt, men stor kredit til Curran for den fremragende pasning.

Frustrationerne begyndte så småt at melde sig hos gæsterne og Danny Hobbs fik raget en unødvendig udvisning til sig for roughing i midtzonen i det sjette minut.

Esbjerg havde dog svært ved at udnytte muligheden, da gæsterne bed tænderne sammen og fik leveret et glimrende box play. Gæsterne stod godt og solidt i egen zone og tillod ikke Esbjerg at komme ind tæt under mål.

Med undtagelse af et par sene udvisninger til hvert hold var der ikke meget mere at berette om i tredje periode og majoriteten af de 2.501 tilskuere kunne drage tilfredse hjem og glæde sig over en relativt komfortabel sejr til hjemmeholdet.