25 ÅRS JUBILÆUM FOR GULDHOLDET MED STARKOV OG CO. 10. marts 2018

Oleg Starkov og resten af guldholdet 1992/93 blev igår hyldet på isen før den første kvartfinalekamp.

Inden da havde vi fået en lille snak EIK-spilleren Erik B. Andersen samt den daværende holdleder Bent "Post" Nielsen. Det er der kommet denne nostalgiske artikel ud af.

-----------------------

Fredag den 9. marts 2018 tog vi hul på slutspillet i Metal Ligaen. Men for nøjagtig 25 år siden – på selv samme dato – var det en endnu større dag for ishockeyen i Esbjerg, da EIK vandt det danske mesterskab på hjemmebane.

Og det var de evige rivaler fra Herning, der blev slået med 6-1 i den tredje og afgørende DM-finale, anført af ”Olle & Tolle” og esbjerggensiske knægte som bl.a. Erik Lodberg og Erik B. Andersen.

-Det er mærkeligt, at der allerede er gået 25 år. Men jeg kan huske kampen, som var det i går. Det var en fantastisk aften, hvor vi spillede for en propfyldt Esbjerg Skøjtehal, og vi fik sat Herning på plads. Jeg scorede et af målene, som også var min sidste kamp som ishockeyspiller, så det glemmer jeg aldrig nogensinde. Flere af os spillere havde vundet guld nogle år tidligere, men det var på udebane i Frederikshavn, men i 1993 var det glædeligvis her i Esbjerg. Jeg har stadig min guldhjelm og min guldmedalje – ikke liggende fremme, men jeg har dem i huset, for det var stort og en oplevelse og præstation, som mange mennesker aldrig når at opleve, fortæller Erik B. Andersen.

Fra Færgeforsinkelser til A-VM

Der er sket meget i ishockeysporten siden de glade 90ére. De danske spillere fra Esbjerg gjorde det gratis – ingen lukrative aftaler, og det var kun muligt at hente de store russiske profiler Oleg Starkov og Anatolij Chistyakov, fordi IAT smed godt med sponsorkroner i klubkassen. Dengang var der heller ingen Storebæltsbro, så da måtte holdet med færge, når turen gik til Sjælland. Og morgenmaden var en kæmpe buffét på Sjællandsfærgen, hvilket specielt faldt i god hos Jan ”Købmand” Andersen, erindrer holdlederen Bent ”Post” Nielsen.

-Der var også nogle gange, hvor vi ikke nåede færgen til tiden, og så måtte vi pænt sidde og vente en masse timer. Der var heller ingen internet eller computere, så der stod jeg og noterede al statistik i hånden om modstanderne. Det var jo en helt anden tid, og kampene mellem Esbjerg og Herning var jo virkelig Esbjerg-drenge mod Herning-drenge, krydret med et par enkelte udlændinge. Det kan man selvfølgelig godt savne lidt i dag, men sådan er udviklingen jo, og jeg er da enorm stolt og glad for, at dansk ishockey i dag er blandt de allerbedste og kan få lov til afholde A-VM her til maj i Danmark, konkluderer holdleder Bent ”Post” Nielsen.

Cognac kan være værdifuldt og kostbart

Som holdleder på datidens hold havde Bent ”Post” mange opgaver. Og hvad gjorde man eksempelvis, når holdets stjerne Anatolij Chistyakov og teknikeren Peter Gommesen begge var alvorlig knæskadet – de skulle hurtigt tilbage på isen.

-Jeg kendte en knæspecialist på sygehuset, og så kom vi hurtigt uden om systemet og køen og fik dem opereret i en hulens fart. Og lægen fik bare et par flasker god cognac, så var han glad mand, husker Bent Nielsen.

I dette tilfælde var cognac redningen, men det var den bestemt ikke på selve kampdagen - den 9. marts 1993, hvor EIKs Kristian Bjerrum havde fået tynd mave i løbet af formiddagen.

-Vores formand og Kristians far, Keld Bjerrum, var i panik, vi måtte gøre et eller andet. Giv ham noget cognac, det fjerner alle dårligdomme var beskeden fra formanden. Så jeg kørte ned til Kristian, og gav ham en masse cognac. Men under opvarmningen gik det galt. Bent –  jeg kan ikke mere -jeg har skidt i bukserne, og jeg stinker af sprut ud af munden, sagde Kristian Bjerrum, da han nærmest måtte kravle i omklædningsrummet og opgive guldkampen, griner Bent ”Post Nielsen, der kan huske mange gode historier, men de fleste tåler ikke dagens lys.

Men det gør historien om EIKs guld anno 1992/93. Derfor havde Esbjerg Energy også valgt at hylde EIKs Guldhold for dette 25 års jubilæum, ved at invitere de daværende spillere og medarbejdere til den første kvartfinalekamp i dette års slutspil, hvor holdet også var samlet til VIP arrangementet med 400 sponsorer i Carlsberg Loungen.

-Jeg har fået venner for livet, som jeg skal mødes her til vores gensyn, det bliver ligesom at komme tilbage i omklædningsrummet igen, så skal det nok blive en mindeværdig aften, understreger Erik B. Andersen, mens Bent ”Post” Nielsen supplerer:

-Vi er meget taknemmelig for at blive inviteret og påskønnet vores arbejde fra dengang, og det er altid skønt at møde alle de her mennesker. Vi møder da hinanden i ny og næ, men nu kan vi for alvor få os en god og sjov snak, og mon ikke der også kommer et par gode anekdoter fra dengang – historierne er nok ikke blevet dårligere med tiden.

Den 9. marts 1993 blev der skrevet historie i Esbjerg – lad os håbe, at den 9. marts 2018 også er begyndelsen på en god slutspilshistorie for de nuværende stjerner - hos Esbjerg Energy.

Foto: Niels Husted© - www.nhcfoto.dk